De lekkerste vegan recepten

Veganistisch koken kan een ware ontdekkingstocht zijn voor je smaakpapillen. Het idee dat veganistische gerechten saai of eentonig zijn, is gelukkig een mythe. Er zijn talloze heerlijke recepten die niet alleen voedzaam zijn, maar ook boordevol smaak zitten. In dit artikel ontdek je enkele van de lekkerste vegan recepten die je eenvoudig thuis kunt maken. Van hartige hoofdgerechten tot zoete lekkernijen, er is voor ieder wat wils.

1. Romige vegan pasta met spinazie en cashewroom

Deze pasta is perfect voor een doordeweekse maaltijd. De romige cashewroom geeft het gerecht een rijke textuur, terwijl de spinazie een frisse smaak toevoegt.

Ingrediënten

  • 250 gram pasta (bijvoorbeeld penne of fusilli)
  • 150 gram cashewnoten, 4 uur geweekt
  • 200 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandel- of havermelk)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 300 gram verse spinazie
  • 2 eetlepels voedingsgist
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
  2. Maak de cashewroom door de geweekte cashewnoten, plantaardige melk, knoflook, voedingsgist, zout en peper in een blender te mengen tot een gladde massa.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de spinazie toe. Bak deze kort totdat het geslonken is.
  4. Voeg de cashewroom toe aan de spinazie en laat het enkele minuten sudderen.
  5. Voeg de gekookte pasta toe en meng alles goed door elkaar.
  6. Serveer met extra voedingsgist bovenop voor een heerlijke umami-smaak.

2. Vegan chili sin carne

Deze stevige chili is perfect voor een koude dag. Het zit boordevol bonen en groenten, waardoor het niet alleen lekker, maar ook erg gezond is.

Ingrediënten

  • 1 blik kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 2 eetlepels chili poeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze

  1. Verhit olijfolie in een grote pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak totdat de ui glazig is.
  2. Voeg de paprika en courgette toe en bak nog eens 5 minuten.
  3. Voeg de chili poeder, komijn, zout en peper toe en roer goed door.
  4. Voeg de kidneybonen, zwarte bonen en tomatenblokjes toe. Laat het geheel 20 minuten sudderen.
  5. Serveer de chili met verse koriander eroverheen voor een frisse touch.

3. Vegan bananenbrood

Dit bananenbrood is perfect als ontbijt of als tussendoortje. Het is makkelijk te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig.

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 200 gram volkorenmeel
  • 100 gram suiker (of een andere zoetstof naar keuze)
  • 50 ml plantaardige olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Prak de bananen in een kom en voeg de olie, suiker en vanille-extract toe. Meng goed door elkaar.
  3. Voeg het volkorenmeel, bakpoeder en zout toe en meng tot een glad beslag.
  4. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak het 45-50 minuten in de oven.
  5. Laat het bananenbrood afkoelen voordat je het aansnijdt.

4. Romige vegan curry met kokosmelk

Deze curry is een smaakexplosie en ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd. De kokosmelk maakt het gerecht heerlijk romig.

Ingrediënten

  • 1 blik kokosmelk
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember (2 cm), geraspt
  • 1 eetlepel currypasta (of meer naar smaak)
  • 300 gram gemengde groenten (bijvoorbeeld broccoli, wortel en paprika)
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze

  1. Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Bak totdat deze glazig is.
  2. Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut mee.
  3. Voeg de currypasta toe en roer goed door. Bak dit gedurende 2 minuten om de smaken vrij te laten komen.
  4. Voeg de gemengde groenten en kokosmelk toe. Laat het geheel 15 minuten sudderen totdat de groenten gaar zijn.
  5. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse koriander.

5. Vegan chocolademousse

Voor de zoetekauwen is deze vegan chocolademousse een must-try. Het is luchtig, romig en volledig plantaardig.

Ingrediënten

  • 200 gram silken tofu
  • 100 gram donkere chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 2 eetlepels ahornsiroop (of naar smaak)
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze

  1. Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  2. Doe de silken tofu, gesmolten chocolade, ahornsiroop en vanille-extract in een blender.
  3. Blend alles tot een gladde massa.
  4. Verdeel de mousse over kleine dessertkommetjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Vegan koken biedt eindeloze mogelijkheden en de recepten hierboven zijn slechts een begin. Probeer ze uit en ontdek hoe lekker en veelzijdig plantaardige gerechten kunnen zijn. Van hartige maaltijden tot zoete snacks, de wereld van vegan recepten is rijk en divers. Laat je inspireren en geniet van de smaken die de plantaardige keuken te bieden heeft! Voor meer heerlijke ideeën, bekijk onze lekkerste veganistische recepten.

Plaats een reactie