De Thaise keuken is een waar feest voor de zintuigen. Met zijn combinatie van frisse smaken, pittige kruiden en kleurrijke ingrediënten biedt het een scala aan gerechten die je gemakkelijk thuis kunt bereiden. Of je nu een doorgewinterde kok bent of net begint met koken, Thaise recepten zijn toegankelijk en heerlijk. In dit artikel bespreken we enkele van de lekkerste Thaise recepten die je kunt proberen. Van curry’s tot salades, er is voor elk wat wils.
1. Thaise groene curry
Groene curry, of “Gaeng Khiao Wan”, is een van de meest populaire Thaise curry’s. Het is een romige, pittige curry die perfect is met rijst of noedels. Voor meer heerlijke gerechten kun je de lekkerste Thaise recepten bekijken.
Ingrediënten:
- 400 g kipfilet, in blokjes
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 2-3 eetlepels groene curry pasta
- 1 aubergine, in blokjes
- 1 rode paprika, in repen
- 100 g sugar snaps
- 2-3 kaffir limoenblaadjes
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel suiker
- Verse basilicum voor garnering
- Gestoomde rijst voor erbij
Bereidingswijze:
- Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en voeg de groene curry pasta toe. Bak deze kort tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de kipblokjes toe en bak ze tot ze aan alle kanten goudbruin zijn.
- Giet de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de aubergine, paprika, sugar snaps en kaffir limoenblaadjes toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen.
- Voeg de vissaus en suiker toe voor de balans van smaken. Proef en pas indien nodig de smaak aan.
- Serveer de curry met gestoomde rijst en garneer met verse basilicum.
2. Thaise papajasalade
Som Tum, of Thaise papajasalade, is een verfrissende en pittige salade die vaak als bijgerecht wordt geserveerd. Deze salade is perfect voor warme dagen.
Ingrediënten:
- 1 groene papaja, geschild en in dunne reepjes
- 2 teentjes knoflook
- 2-3 rode chilipepers (naar smaak)
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel suiker
- Cherry tomaten, gehalveerd
- Geroosterde pinda’s, grofgehakt
- Verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
- Maak een dressing door de knoflook, chilipepers, vissaus, limoensap en suiker in een vijzel of kom te stampen tot een gladde pasta.
- Voeg de gesneden papaja, tomaten en geroosterde pinda’s toe aan de dressing. Meng alles goed door elkaar.
- Garneer met verse koriander en serveer direct.
3. Thaise gebakken rijst
Gebakken rijst of “Khao Pad” is een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat je kunt maken met restjes rijst en groenten. Het is een geweldig doordeweeks gerecht.
Ingrediënten:
- 400 g gekookte rijst (bij voorkeur een dag oud)
- 2 eieren
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 g gemengde groenten (zoals wortel, erwtjes en maïs)
- 2-3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 2-3 lente-uitjes, in ringetjes
- Verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
- Verhit een beetje olie in een grote pan of wok op hoog vuur. Bak de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
- Voeg de groenten toe en bak ze enkele minuten mee.
- Maak ruimte in het midden van de pan en breek de eieren erin. Roer ze door en laat ze een beetje stollen voordat je de rijst toevoegt.
- Voeg de gekookte rijst, sojasaus en oestersaus toe. Meng alles goed door elkaar en bak nog enkele minuten.
- Strooi de lente-uitjes erover en garneer met verse koriander voordat je het gerecht serveert.
4. Thaise kokossoep
Tom Kha Gai is een heerlijke kokossoep die perfect is voor liefhebbers van kokos en limoen. Het is een verwarmend gerecht dat ook goed als voorgerecht kan worden geserveerd.
Ingrediënten:
- 400 ml kokosmelk
- 300 g kipfilet, in dunne plakjes
- 2-3 kaffir limoenblaadjes
- 2-3 schijfjes galanga (of gember als alternatief)
- 2-3 champignons, in plakjes
- 1-2 rode chilipepers, in stukken (optioneel)
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel limoensap
- Verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
- Verhit de kokosmelk in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kaffir limoenblaadjes en galanga toe en laat het geheel zachtjes koken.
- Voeg de kip toe en kook totdat deze gaar is.
- Voeg de champignons en chilipepers toe en laat nog een paar minuten koken.
- Breng op smaak met vissaus en limoensap. Proef en pas indien nodig aan.
- Garneer met verse koriander voordat je de soep serveert.
5. Thaise mango plakkerige rijst
Een heerlijk dessert dat perfect is voor de zoetekauwen onder ons. Dit gerecht is een combinatie van zoete mango en plakkerige rijst, overgoten met kokosmelk.
Ingrediënten:
- 200 g plakkerige rijst
- 2 rijpe mango’s, in plakjes
- 200 ml kokosmelk
- 100 g suiker
- Een snuf zout
- Sesamzaadjes of mungbonen voor garnering (optioneel)
Bereidingswijze:
- Week de plakkerige rijst in water gedurende minstens 4 uur, bij voorkeur een nacht.
- Kook de rijst in een stoompan of in een pan met een bodempje water totdat deze gaar en plakkerig is.
- Verwarm de kokosmelk in een pan met suiker en een snufje zout. Roer tot de suiker is opgelost.
- Neem een deel van de kokosmelk en meng dit met de gekookte rijst. Laat het een paar minuten staan zodat de rijst de smaken kan opnemen.
- Serveer de plakkerige rijst met plakjes mango en giet er wat kokosmelk overheen. Garneer eventueel met sesamzaadjes of mungbonen.
Met deze recepten kun je thuis genieten van de rijke en gevarieerde smaken van de Thaise keuken. Of je nu kiest voor een pittige curry, een frisse salade of een heerlijk dessert, je zult zeker verrast zijn door de eenvoud en de smaak van deze gerechten. Eet smakelijk!