De lekkerste Thaise recepten

De Thaise keuken staat bekend om zijn rijke smaken, aromatische kruiden en een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en bitter. Of je nu een doorgewinterde chef bent of gewoon op zoek bent naar iets nieuws om uit te proberen, Thaise recepten zijn altijd een geweldige keuze. Hieronder vind je een selectie van enkele van de lekkerste Thaise recepten die je zeker moet proberen.

1. Tom Yum Soep

Tom Yum is een pittige en zuur smakende soep die vaak als voorgerecht wordt geserveerd. Het is een klassiek gerecht dat iedereen kan waarderen. De combinatie van citroengras, kaffir-limoenblaadjes en galanga zorgen voor een heerlijke, aromatische basis.

Ingrediënten:

  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 g garnalen, gepeld
  • 2 stengels citroengras, in stukken van 5 cm gesneden
  • 3-4 kaffir-limoenblaadjes
  • 1 stuk galanga (of gember), in plakjes
  • 2-3 chilipepers, in plakjes
  • 200 g champignons, in plakjes
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • Koriander voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Breng de kippenbouillon aan de kook in een pan.
  2. Voeg het citroengras, kaffir-limoenblaadjes en galanga toe en laat het 5 minuten trekken.
  3. Voeg de garnalen en champignons toe en laat dit nog eens 5 minuten koken.
  4. Breng op smaak met vissaus en limoensap.
  5. Serveer de soep heet, gegarneerd met koriander.

2. Pad Thai

Pad Thai is een van de meest populaire Thaise gerechten en wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Thailand. Het is een roerbakgerecht met rijstnoedels, garnalen of kip, eieren en een heerlijke tamarindesaus.

Ingrediënten:

  • 200 g rijstnoedels
  • 200 g garnalen of kip, in stukjes
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 100 g tauge
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 1 limoen, in partjes
  • Geroosterde pinda’s voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking en giet af.
  2. Verhit de olie in een grote pan en bak de knoflook tot deze goudbruin is.
  3. Voeg de garnalen of kip toe en bak totdat ze gaar zijn.
  4. Voeg de gekookte noedels, tamarindepasta, vissaus en suiker toe. Meng alles goed door elkaar.
  5. Voeg de eieren toe en roer totdat ze gaar zijn.
  6. Voeg de tauge en lente-uitjes toe en meng nogmaals.
  7. Serveer met partjes limoen en garneer met geroosterde pinda’s.

3. Massaman Curry

Massaman curry is een milde curry die zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken, maar zich heeft ontwikkeld tot een geliefd Thais gerecht. Het is een romige curry met aardappelen, pinda’s en vlees, meestal rundvlees of kip.

Ingrediënten:

  • 500 g rundvlees, in blokjes
  • 2 eetlepels Massaman currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 100 g pinda’s, ongezouten
  • 1 ui, in ringen
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • Koriander voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Verhit een beetje olie in een grote pan en bak de ui tot deze glazig is.
  2. Voeg het rundvlees toe en bak het rondom bruin.
  3. Voeg de Massaman currypasta toe en bak dit kort mee.
  4. Voeg de kokosmelk, aardappelen, vissaus en suiker toe.
  5. Laat de curry op laag vuur sudderen tot het vlees en de aardappelen gaar zijn.
  6. Voeg de pinda’s toe en laat nog een paar minuten koken.
  7. Serveer de curry met gekookte rijst en garneer met koriander.

4. Thaise groene salade (Som Tum)

Som Tum is een verfrissende salade gemaakt van onrijpe papaja. Het is een populaire straatvoedselgerecht in Thailand en staat bekend om zijn pittige en zure smaken.

Ingrediënten:

  • 1 onrijpe papaja, geschild en in dunne reepjes
  • 2 tomaten, in partjes
  • 1 wortel, in dunne reepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 chilipepers
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel suiker
  • Geroosterde pinda’s voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Stamp de knoflook en chilipepers in een vijzel tot een pasta.
  2. Voeg de vissaus, limoensap en suiker toe en meng goed.
  3. Voeg de papaja, tomaten en wortel toe en meng alles door elkaar.
  4. Serveer de salade in een kom en garneer met geroosterde pinda’s.

5. Gegrilde kip met Thaise marinades

Gegrilde kip is een eenvoudig maar heerlijk gerecht dat je kunt marinereren met een typisch Thaise marinade. Het resultaat is een sappige kip vol smaak. Voor meer inspirerende gerechten kun je kijken naar de lekkerste Thaise recepten.

Ingrediënten:

  • 4 kipfilets
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel limoen- of citroensap
  • 1 eetlepel sesamolie

Bereidingswijze:

  1. Meng alle marinade-ingrediënten in een kom.
  2. Voeg de kipfilets toe en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat dit minimaal 30 minuten marineren, bij voorkeur een paar uur.
  3. Verwarm de grill voor en gril de kipfilets aan beide zijden tot ze gaar zijn.
  4. Serveer de gegrilde kip met een frisse salade of rijst.

Met deze heerlijke Thaise recepten kun je een stukje Thailand naar je eigen keuken brengen. Of je nu houdt van pittige soepen, romige curries of verfrissende salades, er is voor elk wat wils. Experimenteer met de ingrediënten en ontdek de rijke smaken van deze veelzijdige keuken. Geniet van het koken en het delen van deze gerechten met vrienden en familie!

Plaats een reactie