De lekkerste Marokkaanse recepten

Marokkaanse gerechten zijn een ware feest voor de zintuigen. De diversiteit aan smaken, kruiden en ingrediënten maakt de Marokkaanse keuken uniek en bijzonder. Van geurige tajines tot geurige couscous, er is voor ieder wat wils. In dit artikel ontdek je een aantal van de lekkerste Marokkaanse recepten die je zelf kunt maken. Bereid je voor op een culinaire reis vol verrassingen!

Tajine van lamsvlees met abrikozen

Een tajine is een iconisch Marokkaans gerecht dat zijn naam ontleent aan de speciale aardewerken pan waarin het wordt bereid. Dit recept voor lamsvlees met abrikozen is een perfecte balans tussen hartig en zoet. Het is een gerecht dat een lange kooktijd vereist, maar de resultaten zijn het meer dan waard.

Ingrediënten:

  • 800 gram lamsvlees, in blokjes
  • 2 uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 500 ml groenten- of vleesbouillon
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereiding:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in de tajine of een grote pan en bak het lamsvlees rondom bruin.
  2. Voeg de uien en knoflook toe en bak deze mee tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de specerijen (komijn, kaneel, gember) toe en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen.
  4. Voeg de bouillon en de abrikozen toe. Breng het geheel aan de kook.
  5. Verlaag het vuur en laat de tajine ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen, tot het vlees mals is.
  6. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse koriander voor het serveren.

Couscous met groenten en kikkererwten

Couscous is een basisgerecht in de Marokkaanse keuken en wordt vaak geserveerd met groenten en vlees. Deze vegetarische versie met groenten en kikkererwten is niet alleen gezond, maar ook zeer smaakvol.

Ingrediënten:

  • 300 gram couscous
  • 1 courgette, in blokjes
  • 2 wortels, in plakjes
  • 1 rood pepertje, in blokjes
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 500 ml groentenbouillon
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en voeg de groenten toe. Bak deze ongeveer 5-7 minuten op middelhoog vuur.
  2. Voeg de kikkererwten, kurkuma, komijn, zout en peper toe en meng goed door.
  3. Voeg de groentenbouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel 10 minuten sudderen.
  4. In een aparte kom, bereid je de couscous volgens de instructies op de verpakking. Voeg een scheutje olijfolie en een snufje zout toe.
  5. Als de groenten gaar zijn, meng je deze met de couscous en serveer je het gerecht warm.

Harira-soep

Harira is een traditionele Marokkaanse soep die vaak wordt gegeten tijdens de Ramadan. Deze voedzame soep is gevuld met groenten, kruiden en vaak ook met vlees. Het is een perfect gerecht voor een stevige maaltijd.

Ingrediënten:

  • 200 gram lam of rundvlees, in blokjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld
  • 100 gram linzen
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 liter water of vleesbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak het vlees rondom bruin.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de tomaten, kikkererwten, linzen, gember, kurkuma, kaneel en de helft van de peterselie en koriander toe. Meng alles goed door.
  4. Voeg het water of de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes koken.
  5. Breng op smaak met zout en peper en garneer met de resterende peterselie en koriander voor het serveren.

Briwat met amandelen

Briwat zijn heerlijke gefrituurde deegpakketjes gevuld met amandelen en gezoet met honing. Ze zijn perfect als dessert of snack. Dit gerecht vraagt wat voorbereiding, maar het resultaat is de moeite waard.

Ingrediënten:

  • 200 gram amandelen, gepeld
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 pak filodeeg
  • 250 gram gesmolten boter
  • Honing voor garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rooster de amandelen in de oven tot ze goudbruin zijn.
  2. Laat de amandelen afkoelen en maal ze vervolgens fijn samen met de poedersuiker en kaneel.
  3. Neem een vel filodeeg en bestrijk het met gesmolten boter. Vouw het deeg dubbel en leg een lepel van het amandelmengsel aan één kant.
  4. Vouw het deeg over de vulling en vouw de zijkanten naar binnen om een pakketje te vormen. Herhaal dit met de rest van het deeg en de vulling.
  5. Verhit olie in een pan en frituur de briwat tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en drizzel er honing over voor het serveren.

Marokkaanse recepten zijn veelzijdig en bieden een scala aan smaken en texturen. Of je nu een hartig gerecht of een zoete traktatie wilt maken, de Marokkaanse keuken heeft voor ieder wat wils. Laat je inspireren door deze heerlijke tajine recepten en ervaar zelf de smaken van Marokko in je eigen keuken!

Plaats een reactie