Lekkerste pasta recepten

Pasta is een van de meest veelzijdige en geliefde gerechten ter wereld. Of je nu een snelle doordeweekse maaltijd wilt bereiden of een uitgebreid diner voor vrienden, er is altijd wel een pastagerecht dat aan je wensen voldoet. In dit artikel bespreken we een aantal van de lekkerste pasta recepten die je gemakkelijk thuis kunt maken. Van klassieke gerechten tot creatieve variaties, er is voor ieder wat wils. Laten we beginnen!

1. Spaghetti Aglio e Olio

Dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht komt oorspronkelijk uit Italië en is perfect voor een snelle maaltijd. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig:

  • 400 gram spaghetti
  • 6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 100 ml olijfolie
  • 1-2 gedroogde rode pepers, verkruimeld
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas, geraspt (optioneel)
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de spaghetti in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de knoflook en de rode pepers toe en bak dit zachtjes tot de knoflook goudbruin is.
  3. Giet de spaghetti af, maar bewaar een beetje kookvocht.
  4. Voeg de spaghetti toe aan de pan met knoflook en olijfolie. Meng goed door en voeg indien nodig wat kookvocht toe om het gerecht smeuïg te maken.
  5. Breng op smaak met peper, zout en de fijngehakte peterselie. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas als je dat wilt.

2. Penne Arrabbiata

Penne Arrabbiata is een pittig pastagerecht dat snel te maken is en vol van smaak zit. De combinatie van tomatensaus, knoflook en chilipepers maakt dit gerecht bijzonder. Voor meer Italiaanse inspiratie kun je ook kijken naar de lekkerste pizza recepten.

  • 400 gram penne pasta
  • 2 blikken tomaten (400 gram elk), geplet
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 50 ml olijfolie
  • Verse basilicum, voor garnering
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de penne pasta in ruim gezouten water volgens de verpakking.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de knoflook en chilipepers toe. Bak dit kort tot de knoflook begint te geuren.
  3. Voeg de geplette tomaten toe en laat de saus ongeveer 15 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de penne af en meng deze door de tomatensaus.
  5. Serveer met verse basilicum en eventueel wat extra olijfolie.

3. Lasagne Bolognese

Lasagne is een klassiek gerecht dat bij veel mensen favoriet is. De combinatie van lagen pasta, rijke Bolognesesaus en romige béchamelsaus maakt dit gerecht onweerstaanbaar.

  • 12 lasagnebladen
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 blik tomatenpuree (140 gram)
  • 1 blik tomaten (400 gram)
  • 300 ml melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld mozzarella of Parmezaanse kaas)
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  2. Voeg de geraspte wortel, tomatenpuree en geplette tomaten toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten sudderen en breng op smaak met peper en zout.
  3. Voor de béchamelsaus: smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Kook dit tot het dikker wordt.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  5. Begin met het opbouwen van de lasagne: leg een laag Bolognesesaus in een ovenschaal, gevolgd door lasagnebladen, dan weer Bolognesesaus en een laag béchamelsaus. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laag béchamelsaus en geraspte kaas bovenop.
  6. Bak de lasagne in de oven gedurende 30-40 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

4. Tagliatelle met Paddenstoelen en Room

Deze romige tagliatelle is perfect voor de paddenstoelenliefhebbers onder ons. De combinatie van verschillende soorten paddenstoelen maakt dit gerecht extra smaakvol.

  • 400 gram tagliatelle
  • 300 gram gemengde paddenstoelen (champignons, shiitake, oesterzwammen)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 ml olijfolie
  • Verse peterselie, voor garnering
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de tagliatelle in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de paddenstoelen toe. Bak ze tot ze goudbruin zijn.
  3. Voeg de knoflook toe en bak dit kort mee. Schenk de slagroom erbij en laat het geheel even koken.
  4. Voeg de gekookte tagliatelle toe aan de pan en meng goed door. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Garneer met verse peterselie en serveer direct.

5. Pasta Primavera

Pasta Primavera is een kleurrijk en gezond gerecht, perfect voor de lente. Het is een geweldige manier om seizoensgebonden groenten te gebruiken.

  • 400 gram penne of fusilli pasta
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 200 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 100 gram doperwten (vers of diepvries)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • Verse basilicum, voor garnering
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de knoflook toe. Bak dit kort tot de knoflook begint te geuren.
  3. Voeg de courgette, paprika’s en doperwten toe en bak dit ongeveer 5-7 minuten tot de groenten gaar zijn.
  4. Voeg de cherrytomaten toe en verwarm nog een paar minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Voeg de gekookte pasta toe aan de pan en meng goed door. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Met deze heerlijke pasta recepten kun je een scala aan smaken en texturen op tafel toveren. Of je nu een fan bent van romige sauzen, pittige smaken of lichte, groentenrijke gerechten, er is voor ieder wat wils. Ga aan de slag in de keuken en geniet van de smaken van Italië!

Plaats een reactie