De Griekse keuken is een van de meest geliefde keukens ter wereld, en dat is niet zonder reden. De combinatie van verse ingrediënten, aromatische kruiden en een rijke geschiedenis maakt de Griekse gerechten bijzonder smakelijk. Of je nu een fan bent van moussaka, gyros of een frisse salade, er is voor ieder wat wils. In dit artikel ontdek je een aantal van de lekkerste Griekse recepten die je zelf kunt maken. Zet je schort om en laten we beginnen!
Moussaka
Moussaka is misschien wel het meest iconische Griekse gerecht. Dit ovengerecht bestaat uit laagjes aubergine, gehakt en een romige bechamelsaus. Het is een perfect voorbeeld van comfort food en kan gemakkelijk van tevoren worden bereid.
Ingrediënten
- 2 grote aubergines
- 500 gram rundergehakt
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel oregano
- 400 ml melk
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 ei
- Olijfolie
- Peper en zout
- Geraspte kaas (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de aubergines in plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze ongeveer 30 minuten staan om vocht te onttrekken. Spoel ze daarna af en dep ze droog.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin. Leg ze opzij.
- In dezelfde pan, voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, oregano, peper en zout toe. Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen.
- Voor de bechamelsaus, smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren tot de saus indikt. Haal van het vuur en meng het ei erdoor.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Begin met het opbouwen van de moussaka: een laag aubergine, gevolgd door het gehaktmengsel en weer aubergine. Eindig met de bechamelsaus. Bestrooi eventueel met geraspte kaas.
- Bak de moussaka gedurende 45 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.
Gyros
Gyros is een populair gerecht dat je vaak vindt in Griekse tavernes. Het bestaat uit vlees dat aan een spit wordt gekookt en vervolgens in dunne plakken wordt gesneden. Je kunt gyros ook thuis maken met behulp van een grillpan of oven.
Ingrediënten
- 500 gram varkensvlees (schouder of nek)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- Peper en zout
- Pita brood
- Voor de tzatziki: 1 komkommer, 200 gram Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, dille, peper en zout
Bereidingswijze
- Snijd het varkensvlees in dunne plakjes. Meng in een kom de knoflook, olijfolie, oregano, paprikapoeder, peper en zout. Voeg het vlees toe en zorg dat het goed bedekt is. Laat minstens een uur marineren.
- Verhit een grillpan of oven op hoge temperatuur. Bak het gemarineerde vlees in porties tot het gaar en mooi bruin is.
- Voor de tzatziki, rasp de komkommer en druk het vocht eruit. Meng de komkommer met de Griekse yoghurt, knoflook, olijfolie, dille, peper en zout.
- Serveer het gyrosvlees in een pita broodje met de tzatziki en eventueel wat gesneden groenten zoals tomaat en ui.
Griekse salade
Een frisse Griekse salade is een perfecte aanvulling op ieder gerecht. Het is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak. De combinatie van tomaten, komkommer, ui en feta maakt het tot een heerlijke schotel.
Ingrediënten
- 4 rijpe tomaten
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 200 gram feta kaas
- Olijven (bij voorkeur Kalamata)
- Olijfolie
- 1 theelepel oregano
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Snijd de tomaten en komkommer in blokjes. Snijd de rode ui in dunne ringen.
- Meng de tomaten, komkommer en ui in een grote kom. Voeg de olijven toe.
- Verkruimel de feta over de salade.
- Besprenkel met olijfolie en bestrooi met oregano, peper en zout naar smaak. Meng alles voorzichtig door elkaar.
Spanakopita
Spanakopita is een heerlijke spinazietaart die vaak als voorgerecht of snack wordt geserveerd. Het bladerdeeg, gevuld met spinazie en feta, is niet alleen lekker, maar ook eenvoudig te maken.
Ingrediënten
- 500 gram verse spinazie
- 200 gram feta kaas
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 pak filodeeg
- 2 eieren
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Laat het mengsel afkoelen.
- Verkruimel de feta in een kom en meng met de eieren, spinazie, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Neem een vel filodeeg, bestrijk het met olijfolie en leg er een tweede vel bovenop. Herhaal dit voor 3-4 vellen.
- Leg een deel van het spinazie-fetamengsel in het midden van het filodeeg en vouw de zijkanten over de vulling. Herhaal dit met de rest van het deeg en de vulling.
- Bak de spanakopita in de oven voor ongeveer 30-40 minuten of totdat het goudbruin en knapperig is.
Baklava
Baklava is een zoete lekkernij die vaak wordt geserveerd als dessert. Het bestaat uit laagjes filodeeg met een vulling van noten en is doordrenkt met een zoete siroop. Dit gerecht is een waar feest voor de smaakpapillen!
Ingrediënten
- 250 gram filodeeg
- 200 gram walnoten of pistachenoten, grofgehakt
- 150 gram boter, gesmolten
- 1 theelepel kaneel
- 200 gram suiker
- 200 ml water
- 100 ml honing
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de noten met de kaneel en zet opzij.
- Neem een ovenschaal en bestrijk de bodem met gesmolten boter. Leg een vel filodeeg in de schaal en bestrijk dit met boter. Herhaal dit voor 5-6 vellen.
- Strooi een laag van het notenmengsel over het filodeeg. Leg weer 3-4 vellen filodeeg, telkens met boter, en herhaal dit proces tot de ingrediënten op zijn.
- Snijd de baklava in ruiten of vierkanten voordat je het in de oven plaatst. Bak gedurende 40-45 minuten tot het goudbruin is.
- Terwijl de baklava bakt, maak je de siroop door suiker, water en honing te koken. Laat het mengsel afkoelen.
- Als de baklava klaar is, giet je de afgekoelde siroop erover en laat je het een paar uur staan om in te trekken.
Met deze heerlijke Griekse recepten kun je de authentieke smaken van Griekenland in je eigen keuken brengen. Of je nu kiest voor de rijke moussaka, de smaakvolle gyros of de zoete baklava, elk gerecht zal je zintuigen prikkelen en je gasten verrassen. Geniet van het koken en de smaken van de Griekse keuken!